Småland har en väldigt spännande uppsättning museer. Här hittar många spännande ställen att besöka som alla tar avstamp i den småländska historien och dess hjältar, allt från Astrid Lindgren till Ingvar Kamprad. Här följer några tips på intressanta museer att spendera en eftermiddag på:

IKEA-museum

Detta museum hittar du givetvis i Älmhult, där hela IKEAs historia startade. Det är beläget i samma lokaler som IKEA öppnade upp sin första butik 1958. Här hittar du utställningar om IKEAs rötter och olika berättelser om företaget och de som har jobbat där. Regelbundet visas också olika temporära utställningar. Givetvis serveras det köttbullar i köket.

Sveriges Glasmuseum

Sveriges glasmuseum hittar du i Växjö. Tillsammans med bland annat Utvandrarnas Hus är det en del av kulturparken Småland. Museet har under 80 år samlat på sig material, och har en diger uppsättning arkivmaterial från olika glasbruk. Det räknas som ett av de ledande i Europa inom genren. De äldsta föremålen härstammar från 1500-talet.

Astrid Lindgrens Näs

Här växte Astrid Lindgren upp, och platsen har inspirerat flera av hennes mer kända berättelser. Här mötte hon många av de personer som sedan utgjorde grunden för böckernas rollpersoner. Här finns en stor Astrid Lindgren-utställning, samt vackra, idylliska trädgårdar. Det går också att boka in ett besök på Astrid Lindgrens Näs på Dalagatan 46, hennes barndomshem, som har bevarats precis som när hon levde.

Tändsticksmuseet

I Jönköping finner du världens enda tändsticksmuseum, ett museum tillägnat tändstickans historia. Här hittar du gamla maskiner och berättelser om de människor som byggde tändsticksindustrin. I Museet hittar du mängder av tändsticksaskar som använts genom tiderna, samt gamla arbetarbostäder, och mycket annat. Ett intressant besök för dig som har vägarna förbi Jönköping.