Det finns många fler lediga jobb i Stockholm är vad du tror. Det gäller dock att veta var du ska leta, och hur du ska gå tillväga för att söka jobbet. Många begränsar sig till att leta efter redan utannonserade jobb, vilket ofta är mindre effektivt än man kan tro.

En vanlig uppskattning är att endast 25 procent av jobben kommer ifrån formella kanaler. Resterande 75 kommer från informella sådana, vilket i sig både är ett positivt och negativt faktum. Positivt på så sätt att det finns många fler jobb tillgängliga att söka än de som syns, negativt eftersom det faktiskt innebär att du måste jobba lite för att hitta dem.

Sök inte ett utannonserat jobb om du inte är helt säker på att du kan få det

Att söka redan utannonserade jobb, via till exempel arbetsförmedlingen, är dessutom ofta en ganska ineffektiv metod, eftersom de jobben ofta är väldigt översökta och därmed hårt konkurrensutsatta. Det motsatta alternativet, ett utannonserat jobb utan mycket konkurrens, är ofta svårsålt av en anledning.

Utannonserade jobb är också något som företaget som söker nya medarbetare spenderat en hel pengar på. Detta gör att anställningsprocessen är omfattande och full av tidskrävande steg, samtidigt som tillvägagångssättet är förknippat med en minutiös matchning av precis rätt profil.

Om du har rätt profil för jobbet ska du givetvis söka det, men i övriga fall kan det löna sig att snarare inrikta sitt sökande på de företag som man kan tänkas vilja jobba för, och där man tror att man passar in. Rätt personer och rätt miljö kan vara betydligt viktigare än rätt jobb till att börja med. Om företaget är rätt, och du trivs med dina arbetskamrater, är det ofta ganska lätt att efter en tid få göra mer av de uppgifter som liknar ditt drömjobb.