Taket är en av husets viktigaste delar och uppfyller såväl ett praktiskt som ett estetiskt syfte. Att isolera och skydda mot det svåra och ofta varierande klimatet i Sverige är förstås det absolut viktigaste. Men det är också av betydelse att huset ser fint ut och att taket är enhetligt med resten av designen och färgskalan. Med andra ord är det ett stort och viktigt beslut att välja rätt takmaterial för rätt hus.

Det finns flera olika takmaterial och alla har kännetecken och fördelar. Betongtegel är gjort för att hålla emot när det nordiska vädret testar som allra mest. Det är dock tyngre än vanligt lertegel och därför är det viktigt att takkonstruktionen håller måttet.

Lertegel är estetiskt ett av de vackraste alternativen och mer lertegel behöver du inte oroa dig för rost eller tappad färg över åren. Dock kan lertegel läcka lite mer än annat takmaterial och är även dyrare.

Om betongtegel, lertegel eller takplåt är för dyrt så finns takpapp som ett alternativ. Det är mycket enkelt att lägga och är inte alls lika dyrt som alternativen. Däremot håller det inte alls på samma sätt när vinden och regnet tilltar.

Ja det finns många olika alternativ och det är förstå väldigt viktigt att välja rätt takmaterial för dina förutsättningar. Det allra enklaste är att prata med en professionell takläggare som kan uttala sig om vilket sorts takmaterial du behöver. Och du, med vissa aktörer är den rådgivningen gratis!