Identitetsstöld är en allt vanligare typ av kriminalitet. Men det går att skydda sig från att få sin identitet stulen, och därmed minska risken att någon köper saker eller tar lån i ditt namn.

1. Öppna inte okända mejl eller länkar

Om du öppnar mejl eller länkar som är okända för dig, och verkar misstänkta, riskerar du att få in virus i din dator som exempelvis kan kopiera dina inloggningsuppgifter.

2. Ha koll på dina appar

Ladda inte ned appar urskillningslöst, utan ta dig tid att kolla om de har funnits ett längre tag, och verkar trovärdiga. Googla dem och kolla vad de har för omdömen och betyg.

3. Var försiktig med dina kontouppgifter

Var noga med hur du lämnar ut viktig information.
Skicka exempelvis inte konto- eller personuppgifter via mejl utan att först ha kontrollerat att det är den aktuella myndigheten eller organisationen som har begärt in dina uppgifter.

4. Håll din post säker

Att sno några brev från en olåst postlåda är ett vanligt tillvägagångssätt hos den här typen av bedragare. Ofta märker man inte ens att breven är stulna. Var noga med att se till att inga obehöriga kommer åt din post, så att dina personuppgifter inte exponeras i onödan.
Släng inte heller post med personlig information i pappersinsamlingen eller soporna.

5. Anmäl borttappade identitetshandlingar

Var noga med att anmäla en borttappad identitetshandling till polisen och till kreditupplysningsföretag så fort som möjligt.

6. Använd säkra lösenord

Se till att dina lösenord är säkra, och undvik att använda samma lösenord på flera tjänster. Att använda sig av samma lösenord gör det enkelt att komma ihåg, men det ger också nätbrottslingar tillgång till alla dina konton, vilket snabbt kan ge katastrofal effekt.